9. 1. 2012

Fallout: New Vegas

Fallout 4 aneb Bethesda zkouší udělat Fallout podruhé. Vydání kontroverzního pokračování RPG z glorifikovaného herního postapo světa se mi dostalo do pařátů rok po vydání. Ačkoliv jsem dohrál zatím všechny díly této série(jedničku a dvojku společně s bráchou, jedničku jsem klikal já, dvojku brácha :), nejsem nijak pravověrný fanda, ani doomsayer, že třetí rozměr zabíjí RPG hry.

O co vlastně jde?
   Hra vás velice rychle a nemilosrdně napasuje do role kurýra, který byl na špatném místě ve špatný čas a hned na začátek se podívá do hlavně revolveru floutka v kostkovaném obleku. A hlaveň vystřelí. Celkem zajímavé intro a následná rekonvalescence laděná jako tvorba postavy se staty v klasickém falloutovském stylu. Jak je v sérii zvykem rozhodně nemáte ve světě zanedbatelnou roli a hlavní koflikt se rozvine v celé své kráse. Fašistická armáda ve stylu starořímských legií bojuje o území kolem Las Vegas s méně fašistickou armádou Nové Kalifornské Republiky a prohnilé rodiny, které mají pod palcem centrum Vegas by byly nejradši, kdyby šli všichni do prdele včetně pana House, který drží ten chaos ještě tak nějak v rámci hranice, kdy se všichni nestřílí na potkání. A to vše uprostřed mojavské pouště prošpikované mutanty, nájezdníky a místy s vysokou radioaktivitou.

Jak se to hraje?
   Je to Bethesda, takže 3D engine co neurazí a primárně first-person, přepnout se to dá, ale subjektivně se mi to pak hůř hrálo. Pohled třetí osoby jsem používal pouze při delších přesunech, abych se nenudil a  něco se tam hejbalo.
Z důvodu popsaných výše jsem si vytvořil ženskou postavu. Jak jinak velice archetypálně. Infiltrátor/sniper /assassin Maris Streck.

   Jelikož jsem byl u hry fakt líný, maximálně jsem využíval soubojového systému V.A.T.S., kdy se hra pauzne a podle Action pointů se naklikají činnosti. Předpokládám, že tak 80% hry jsem probojoval tímto způsobem + nějaké to plížení, hackování a v neposlední řadě vykecávání se z face to face situací díky sexy šatičkám, které nakonec vyřešily i dva poslední oponenty, inu kdo by odolal, že? :D

Ačkoliv jsem hrál už samozřejmě hojně updatovanou verzi hry, bugy samozřejmě byly. Mnou opravený sexbot Fisto mi chtěl platit za každou sexuální službu, kterou mi neposkytl 10 víček od flašek(pro neznalé univerzální měna). A kolikrát jsem se dostal do souboje s protivníkem, který byl vrostlý ve skále.

Grafické chyby způsobené přepínáním textur mezi rozmazanými a čistými při změně vzdálenosti už ani nepočítám.

Jak to vypadá
Něco jsem už naťuknul, ale dokončím myšlenku. Už ze screenshotů je jasné, že grafika neurazí, ale ani neuchvátí. Obličeje postav mi přišly docela odfláknuté. Interiéry a exteriéry zpracované docela vkusně, jde většinou o poušť nebo zlikvidované objekty, ale vypadá to vcelku uvěřitelně.

Finální verdikt
Pokud porovnám FNV s předchozím dílem musím říci, že je zde vidět ruka lepšího gamedesignéra, příběh mi přišel propracovanější motivy frakcí uvěřitelnější a neměl jsem problém se přizpůsobit se tempu a herním mechanismům. Dále jsem si jasně vědom, že jsem hru nevycucal do mrtě, ale přiznám se, že vytváření zbraní a přebíjení nábojů mě nijak nelákalo a ani mě hra nijak nemotivovala něco si vyrobit(kromě steam achievementu). Takže můžu doporučit všem kdo si rádi vyzkouší "život" v lehce statickém postapo světě.

Hodnocení: Vzhledem ke zmíněnému dávám pěkných 8/10
Poměr cena/výkon: Hodina hry mě vyšla na solidních 11 eurocentů




Burn motherfucker

Žádné komentáře:

Okomentovat