27. 12. 2011

Star Wars: Force Unleashed

No, abych ukojil svou Star War žízeň a nehnal se do jha aktuálně vydaného MMORPG, pořídil jsem si před Vánoci. Rubačku Star Wars: Force Unleashed. Bez příliš vysokých nároků na obtížnost a propracovanost RPG prvků jsem zmíněnou hru přes dovolenou dohrál.

O co vlastně jde?
Hra je časově umístěna mezi 3 a 4 díl celé ságy a hráč dostane k dispozici nejprve Darth Vadera a následně jeho utajovaného učedníka, kterému se říká Starkiller. Co se týče příběhu, moc jsem nepochytil, protože hra měla nějaký dementní bug, který způsoboval, že v cutscenách byl slyšet hlas postav velice málo nebo vůbec.

Jak se to hraje?
Konzolovitě, hra je přizpůsobena klávesnici a myši velice sporadicky. Klasické FPS ovládání funguje v samotné hře tak v 90% herního času. Menu je kriticky odfláknuté, nabízet někomu listování položkami menu pomocí kláves [ a ] je krajně neprofesionální. Kolik z vás to na české klávesnici dá(nehledě k tomu, že klasická zkratka AltGr F a G nefungovala a hra po mě ve skutečnosti vyžadovala ú nebo ). Běs.
Jinak to byla vcelku zábavné hodně uklikaná zabijačina. Používání Force Gripu bylo velmi pomalé, takže jsem ho hodně času ignoroval a v některých nutných případech sáhnul na rychlozměnu citlivosti přímo na myši(díky bohu za ty dary).
Horší byly souboje s bossy, často se stalo, že jsem byl nucen bojovat striktně bez použití myši, protože kamera byla fixní a pohyb po bojišti byl ovládán pouze klávesnicí.
Absolutní bolest pak byl "souboj" s hvězdným křizníkem. Z můstku jsem musel nejprve ubleskovat nalítávající Tie Fightery a následně pomocí Force Gripu ten křižník namířit na sebe a stáhnout dolů. Designováno na 3 etapy. Hráno asi hodinu a půl. Z 50% díky odfláknutému ovládání a z 50% díky bugu, který mě občas posunul mimo most a nechal mě spadnout dolu. Děkuji velice.

Jak to vypadá? 
Hra grafikou neurazí a vcelku umožňovala hezký filmový zážitek. Díky tomu, že jsem měl Ultimate Sith Edition, mohl jsem si užít spoustu skinů pro Starkillera, což mi ovšem přišlo děsně retardovaný.
Finální verdikt
Před SW: TOR jediný Star Wars AAA titul za poslední dobu. A musím tedy říct not amused.
Celkově bych tomu dal 6/10 kvůli dost zásadním issue v hratelnosti(ovládání, clipping bugy, zvuk).

Hodnocení cena/výkon: vychází 38 eurocentů na hodinu hry.
Znovuhratelnost: nepředpokládám, že to budu hrát ještě víckrát

P.S.: Ještě jsem tedy z lítosti vyhrabal jeden půl bodík. Za vcelku sympatickou "zlounku" jménem Maris :D



Žádné komentáře:

Okomentovat