12. 6. 2011

Problém zvaný změna

    Nevím, čím to je, nejspíš naší nechutí si zvykat na něco jiného. Nicméně poslední dobou, se mi v hlavě začaly motat myšlenky ohledně tohoto fenoménu. Ačkoliv se převážně bued týkat metalových kapel myslím, si, že se to najde v každém druhu hudby.
   Pokud si hudebník nechce připadat jako flašinetář musí postupem času obměnit způsob jakým znějí jeho písničky. Má několikk možností jak to udělat. Nicméně ja tak 80% z nich pro ortodoxního fanouška špatně :D


    Já asi začnou pro příklad kapelou, která mě v tomto ohledu pálí asi nejvíc - Cryptopsy. Velmi brutální kanadská partička, vyznačují se frenetickou a zdánlivě náhodou rytmikou a ve většině klíčových alb i velmi specifickým vokálem Lorda Worma. Nicméně na posledním albu byl Worm vyhozen/odešel a kapela nabrala nový směr deathcore. Přidala se klávesistka i nový progresivní vokalista. A nastal sešup: album na Encyclopaedia Metallum dostalo průměrné hodnocení 16% a fotky kapely se staly terčem útoku na last.fm, hlavně tedy Flo Mounier, který teď je defakto frontman kapely.
Co vedlo ke změně kapelu je jistě zajímavá úvaha, nicméně bych se radši zamyslel, co vede fanoušky k takové zlosti.

    Nejvíce bych se asi přiklonil k názoru, že fanoušci extrémní hudby považují kapely za "svůj majetek" nebo mají pocit, že jim interpret něco dluží. Rozhodně nebude mít koncert death metalové kapely takovou návštěvnost  jako Madonna, takže by vystupující měli být vlastně vděční všem co příjdou a koupí si lístek.
O to horší pak je, když se kapela "zaprodá" a začne hrát nějaký trendy styl (odmítám diskutovat jestli je deathcore trendy :)). To si pak vykoleduje přezdívku "Craptopsy", rozhořčeného Hitlera a několik threadů na metalových fórech.

    Příklad Cryptopsy byl čistě ilustrativní, nicméně, jak tak procházím svou library na Last.fm sleduji, že těch kapel, co prošli radikální žánrovou změnou tam několik mám. U některých si tu bouři hateovacích komentů ještě pamatuji, jiné si ji prošli dříve než jsem je začal poslouchat. Jen několik málo příkladů:

  • Lacuna Coil - jejich poameričtění zvuku jim vysloužilo názvy LaKoЯna Coil nebo Lacuna KoЯn
  • ?Opeth - ty to možná očekává, jelikož oznámili album bez deathmetalových prvků a growlingu
  • Cradle of Filth - zjemnění hudebních prvků, přidání čistých vokálů z nich udělalo Kinder of Filth
  • Morbid Angel - aktuální aférka, která mě podnítila napsat článek, přezdívku jsem nezaznamenal, ale Hitlera už jim někdo otitulkoval
  • Katatonia - jejich změna byla hodně plíživá, rozdíl je však při poslechu alb z rozdílných období patrný, nicméně díky celkové náladě jejich tvorby jim to bylo odpuštěno :)
  • Paradise Lost - z deathu do kapely, jež založila gothic metal. Jedna z pozitivních změn, ačkoliv deathaři většinou prskají
  • Nightwish - zdánlivě podobný příklad, nicméně ruku na srdce, ona to moc změna není, stejná kolotočárna, akorát zpěvačka vypadá jako by si odskočila s diskotéky a zpívá "lidsky" o oktávu níž :)
   No pokud by Vás napadl někdo další, budu rád za připomínky, stejně si vážím i vyjádření nesouhlasu.

P.S. Při psaní jsem poslouchal Unspoken King. To se fakt nedá :D

Žádné komentáře:

Okomentovat